keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Jokapäiväinen viestimme



Viimeiset opinnot odottavat arvosanaansa ja tutkintotodistuspyyntö täyttöä. Nyt, kun Humak-rutistukset on tehty ja tehtävät palautettu, pystyn huokaisemaan.  Samalla oivallan, että minulla on aikaa pohtia, mihin on tultu, mitä opittu.

Olen Tea Junikka, kohta 24-vuotias papereita vailla valmis yhteisöpedagogi. Opintojen aikana olen kasvattanut lapseni kolmevuotiaaksi terveeksi, eloisaksi ja elämäniloiseksi prinsessaksi, joka tietää mitä tahtoo. Opinnot ovat olleet elämässäni vain yhtenä osana, eivätkä ne aina ole saaneet tarvitsemaansa huomiota, mutta silti tässä ollaan!

Suurimmalta osalta opintoni ovat painottuneet viestintään ja viimeinen viestinnän tehtäväni on pitää tulevassa valmistujaisjuhlassa juhlapuhe. Pohtiessani tuota puhetta pohdin omaa opintopolkuani ja viestinnän merkitystä elämässäni ja tulevaisuudessani.

Suoritin keväällä 2013 viestinnän harjoittelua messutapahtumassa Keuruulla. Se kuului opiskelijarekrytointiprojektiin. Kuvasin Nadja Mäkistä haastateltavana.
Toki on tärkeää, että tiedostamme viestinnän teoriat ja merkitykset, mutta tajusin, että tärkein oppini on ollut oma viestintä. Jokapäiväisesti käytettävä viestintä eri tilanteissa, kohdatessa eri  ihmisiä. Se miltä näytämme ja millaisen kuvan itsestämme annamme. Arkea siivittää nykyään liian useasti kiire ja tiukat aikataulut, jotka saavat helposti kulmat kurttuun ja suupielet alaspäin. Kohtaamme päivän aikana paljon eri ihmisiä, joskus niin, ettemme edes tiedosta kohtaamisia, niiden automaattisuuden vuoksi. Kuinka moni keskittyy tuohon omaan viestintään arjen keskellä? Veikkaan tämän seikan jäävän monella työminän viestinnän pohdinnan varjoon. 

Siispä haastankin jokaisen opintojaan jatkavan tai valmistuvan, sekä kaikki Humakin työntekijät kiinnittämään huomiota omaan viestintään kiireisen arjen keskellä. Olisiko ideaa väläyttää hymy vastaantulijalle, tervehtiä iloisesti kassaneitiä ja huomioida toiset pienin elein?


Tämän toiveen ja huomion lisäksi haluan sydämellisesti kiittää kaikkia Humak-perheeseen kuuluvia ihmisiä näistä monipuolisista ja antoisista vuosista teidän kanssanne.

Iso hattu valmistuville ja sinnikkyyttä opintojaan jatkaville!

Tea Junikka, pian valmis yhteisöpedagogi (AMK), joka pitää opiskelijoiden juhlapuheen Äänekosken kampuksen valmistujaisjuhlassa toukokuun viimeisenä perjantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti