maanantai 8. joulukuuta 2014

Seikkailukasvatusta Tansaniassa tallaten: Blogi 5. Päiväretkeilyä ja korkeuseroja

Chemka hot springs

Näkemistä, tekemistä ja kokemista riittää täällä päiväntasaajan alapuolella. Maisemat ja luonto ovat kauttaaltaan erilaista kuin mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Tunnin ajomatka keskellä aavikoitunutta maaperää saattaa yllättää uskomattomilla luonnonihmeillä. Se hetki jolloin vähiten odottaa mitään, saattaa olla vain sekuntien päässä jostain odottamattoman kauniista paikasta. Saimme kokea tällaisen yllätyksen lähtiessämme metsästämään paljon kehuttuja Chemkan kuumia lähteitä. Selvitimme etukäteen missä kuumat lähteet sijaitsevat ja mikä tulisi olemaan meille edullisin kulkutapa mennä viettämään päivä Chemkan lähteillä. Kuljimme ensin dala dalalla noin tunnin matkan Arushan suuntaan, jonka jälkeen kulkuneuvo vaihtui kolmipyöräiseen tuk tukiin. Toinen tunti vierähti tuk tukin tärisevässä ja poukkoilevassa kyydissä huonokuntoisella soratiellä. Maisemat eivät juuri vaihtuneet eikä mikään antanut osviittaa siitä mitä tulisimme näkemään ja kokemaan. Vihreydestä tai vedestä ei ollut tietoakaan tunnin ajomatkalla aavikkoisella tiellä. Tämä kaikki muuttui yhdessä käännöksessä kun kuumat lähteet aukesivat eteemme.


Vietimme kuumilla lähteillä kokonaisen päivän niin uiden kuin vain nauttien kauniista maisemista. Päivää oli viettämässä kanssamme myös paikallisia ja muita turisteja, joiden kanssa oli mukava vaihtaa kuulumisia. Harvoin, jos koskaan on tullut nähtyä mitään näin kaunista, kuin mitä tämä päivä tarjosi meille.

Marangu waterfalls

Toinen päiväreissumme suuntautui n. 1800m korkeuteen Kilimanjaron rinteille. Tämä ainutlaatuinen kohde tarjosi meille niin kauniit vesiputoukset kuin historiallista tietoa Kilimanjaron alueella hallitsevasta Chakka-heimosta. Ensimmäisenä pääsimme tutustumaan Chagga-heimon vielä 1950-luvulla käytössä olleisiin ja asuttamiin luoliin ja asuinmajoihin. Chaggat ovat Tansanian kolmanneksi suurin heimo, joka asuttaa Kilimanjaron aluetta. Kilimanjaron alueen suoman ilmaston myötä maanviljely on yksi Chagga-heimon pääelinkeinoista. Rikkaan maaperän vuoksi Chaggojen alueella on historian saatossa taisteltu paljon eri heimojen välillä. Näiden taisteluiden ja vaarojen takia Chaggat loivat maanalaiset luolastot, joiden avulla he pystyivät suojautumaan ja kontrolloimaan sodankäyntiä. Mielenkiintoisen historian siivittämänä menimme tutustumaan näihin nykyään turistinähtävyyksiksi mukautettuihin luolastoihin. 

Tyypilliset Chaggojen asuttamat majat

Päivä päättyi silmiä hivelevän kauniille vesiputouksille. Vesiputouksilla ilmasto oli huomattavasti viileämpää kuin alhaalla kaupungissa. Seikkailupankkiin kertyi taas uusia kokemuksia, joita kantaa mukanaan loppuelämän.

Kilimanjaron huipulta sulanut lumi on puhdasta ja juomakelpoista
  
1,8km korkuiset terkut,

Ville ja Carita

Yhteisöpedagogiopiskelijat Carita ja Ville jatkavat raportointiaan Tansaniasta. Tässä blogissa voit seurata heidän matkaansa alusta alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti