tiistai 27. marraskuuta 2012

Katse järjestöosaamisen kehittämistuloksiin ja tulevaisuuteen: Järjestöosaajana työmarkkinoille -projekti siivittämässä koulutuksen ajantasaistamista

HUMAKin johtama kuuden korkeakoulun Järjestöosaajana työmarkkinoille -ESR-projekti on reilun neljän vuoden toiminnan myötä tulossa päätökseen. Hankkeessa on nostettu korkeakouluhenkilöstön järjestötyön osaamista sekä tiivistetty ja laajennettu korkeakoulujen ja järjestöjen yhteistyötä.

Keskeisenä projektin työkaluna ovat olleet korkeakouluhenkilöstön järjestöissä toteuttamat usean kuukauden mittaiset työelämäjaksot. 39 korkeakoulujen henkilöstön edustajaa on toiminut yli kolmessakymmenessä erityyppisessä järjestössä valtakunnallisista paikallisiin organisaatioihin.
Järjestöissä opettajat ja TKI-työntekijät ovat osallistuneet kehittämishankkeisiin liittyen muun muassa nuorten osallisuuden vahvistamiseen, mielenterveyspalveluihin, vajaakuntoisten ja vammaisten ammatilliseen kuntoutukseen, perhepalveluihin, ikääntyvien ja iäkkäiden toimintakykyedellytysten vahvistamiseen, yritysten sukupolvenvaihdosten edistämiseen ja monikulttuurisuuteen. Työelämäjaksoilla toimineet ovat tutustuneet myös järjestötyön 'yleisiin lainalaisuuksiin', kuten vapaaehtoistoimintaan ja yleishyödyllisyyden ja palvelutoiminnan rajapintoihin. Tarkoituksena on, että hankittu kokemus välittyy opiskelijoille selkeänä kuvana järjestötyössä nykypäivänä tarvittavasta osaamisesta.

Projektissa on kurottauduttu myös Suomen rajojen yli ja tutustuttu järjestötyöhön ja -koulutukseen Euroopan eri maissa. Korkeakouluhenkilöstö on tutustunut muun muassa maahanmuuttajajärjestöjen toimintaan Ruotsissa, vapaaehtoistoiminnan laadunhallintaan Alankomaissa sekä kansalaistoiminnan keskusten organisointiin ja rahoitukseen, nuorten osallisuuden lisäämiseen sekä korkeakoulujen ja järjestöjen yhteistyörakenteisiin opiskelijoiden työllistymisen edistämisessä Iso-Britanniassa.

Opetuksen kehittämisessä tuloksina ovat olleet järjestötyötä ja kansalaisyhteiskuntaa käsittelevien opintojaksojen ja Yhteisöjen kehittäminen -moduulin sisällyttäminen projektissa toimineiden eri korkeakoulujen opetussuunnitelmiin. Oppimisympäristöjen kehittäminen puolestaan on konkretisoitunut tiivistetympänä ja rakenteellisempana yhteistyönä kansalaistoiminnan keskusten kanssa, järjestöjen perustamina alaosastoina korkeakouluihin ja järjestöaiheisen opinnäytetyöpankin luomisena.

Projektin Tampereella pidetyssä päätösseminaarissa 6.11. käsiteltiin projektitulosten lisäksi tulevaisuuden näkymiä. Seminaarissa esiintyneen Invalidiliitto ry:n toimitusjohtaja Marja Pihnalan mukaan kilpailun ja järjestötoiminnan muotojen lisääntyminen, palveluiden kehittäminen, väestön ikääntyminen, monikulttuurisuuden huomioiminen ja rahoituskysymykset asettavat enenevässä määrin haasteita järjestöjohtamiselle ja -osaamiselle. Tilaisuudessa oltiin yhtä mieltä siitä, että järjestöalan osaamisen tunnistamistyötä ja järjestötyön profilointia tulee jatkaa.

Projektin aikana järjestö- ja korkeakoulukentän esiin nostamat alan kehittämistarpeet synnyttivät uusia hankeideoita. HUMAKin johtamana on käynnistymässä Kansalaistoiminnan keskukset avoimina oppimisympäristöinä -esiselvitysprojekti (ESR).

Lisätiedot:
Anne Holopainen
Projektipäällikkö
p. 020 7621 255
jarjestoosaaja.humak.fi
Lisätietoja uudesta projektista: Esa Ylikoski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti