tiistai 26. marraskuuta 2013

Vuoden paras opinnäytetyö kehitti pienryhmätoimintaa maahanmuuttaja- taustaisten ja valtaväestöön kuuluvien tyttöjen välillä


Anni-Reetta Sorellin opinnäytetyö palkittiin parhaana Nuorisotutkimusseuran opinnäytetyökilpailun ammattikorkeakoulu- sarjassa. Humakista valmistunut yhteisöpedagogi (AMK) kertoo tutkimuksen lähtökohdista:

-        - Maahanmuuttajataustaiset nuoret kertoivat usein, että heillä ei ole lainkaan valtaväestöön kuuluvia ystäviä, mikä vaikeuttaa kielen oppimista ja aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksen uudessa kotimaassa. Peruskouluikää vanhempina Suomeen saapuneet eivät juuri kohtaa koulun kautta valtaväestöön kuuluvia nuoria, sanoo Anni-Reetta.

Turun Tyttöjen Talo
-        - Keskeiseksi yhteistyökumppaniksi löytyi Turun Tyttöjen Talo. Siellä mahdollisuus kohtaamiseen oli tarjolla, mutta valtaväestön ja maahanmuuttajataustaisten keskinäinen vuorovaikutus oli vähäistä eikä ystävyyssuhteita yli ryhmärajojen juuri syntynyt. Halusin opinnäytetyössäni tutkia toiminnallisen pienryhmätoiminnan mahdollisuuksia parantaa vuorovaikutusta.  Kehittämisprojektinani oli lisäksi mallintaa käyttämäni menetelmä monikulttuurisen tyttötyön menetelmäksi, kertoo Anni-Reetta.

”Sorellin opinnäytetyössä kehitetty pienryhmätoiminta ottaa lähtökohdakseen nuorten keskinäisen vuorovaikutuksen tukemisen heitä yhteisesti kiinnostavien toimintojen kautta. Tällöin kysymykset kulttuurisista eroista eivät nouse päällimmäisiksi vain erottaviksi tekijöiksi.” toteaa palkintoraati.

-        - Näen kulttuurien kohtaamisessa olennaiseksi aidon halun ymmärtää ja kunnioittaa toisia. Avoin dialogi ihmisten kesken rakentaa todellista kohtaamista ja ymmärrystä yli kulttuurirajojen. Tavoitteenani oli omalta osaltani olla kehittämässä asiakaskuntaani entistä paremmin tukevaa toimintaa, sanoo Anni-Reetta.

Monipuolinen kokemus nuorisotyöstä
Anni-Reetta on tehnyt monipuolisesti nuorisotyötä saman työnantajan – Turun kaupungin palveluksessa vuodesta 2002; eri nuorisotaloilla avointa toimintaa, kohdennettua pienryhmätoimintaa, Walkers -yökahvilaa, kansainvälistä nuorisovaihtoa, alueellista katutyötä ja verkostotyötä. Lisäksi hän on työskennellyt iltapäiväkerhossa ennen etsivään nuorisotyöhön siirtymistään.

Anni-Reetta valmistui yhteisöpedagogiksi vuonna 2012. Syksystä 2012 kevääseen 2013 hän oli työlomalla etsivästä työstä Turun Tyttöjen Talon monikulttuurisen tyttötyön projektin projektityöntekijänä. 

”Nautin työstäni ja koen sen kiinnostavana”
Etsivässä nuorisotyössä on olennaista etsiä aktiivisesti palveluihin riittämättömästi kiinnittyneitä nuoria jalkautumalla nuorten pariin esim. katutyön tai kouluissa tapahtuvan kohtaamisen kautta.

-        - Tulevaisuuden suunnitelmissani on nyt jatkaa tätä työtä, koska nautin siitä ja koen sen kiinnostavana. Olen toki aikanaan avoin myös uudenlaisille mahdollisuuksille ja erilaisille työmuodoille, koska koen ammatissa kehittymisen olevan tärkeää nuorisotyössä. Jossain vaiheessa pidän mahdollisena ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sekä opettajan pätevyyden hankkimista. Olen utelias tulevaisuuden mahdollisuuksien suhteen, mutta nautin myös keskittyessäni työhöni pitkäjänteisesti. Toimintaympäristön ja asiakaskunnan tuntemus tuo työhön syvyyttä, jota haluan täällä hetkellä hyödyntää työssäni, toteaa Anni-Reetta.

---
Nuorisotutkimusseuran opinnäytetyökilpailussa oli ensimmäistä kertaa gradujen rinnalla myös ammattikorkeakoulujen opinnäytetyösarja.  Humakin kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma palkittiin sekä voitolla että kunniamaininnalla.

Kunniamaininnan sai Juha Heiskanen työllään joka käsitteli puolijulkisen tilan nuorisotyötä. Juha Heiskanen: Kasvatusta ja kontrollia. Puolijulkisen tilan nuorisotyö tekijöidensä kokemana (pdf)

Kaikki palkitut opinnäytetyöt ovat ladattavissa ja luettavissa Nuorisotutkimusseuran verkkosivuilla osoitteessa http://www.nuorisotutkimusseura.fi/tutkimus/opinnaytetyokilpailu  

Teksti: Tuula Johansson, Humak viestintä

1 kommentti:

  1. Ja muita Humakin opinnäytetöitä voi lukea Theseuksessa: http://publications.theseus.fi/handle/10024/2050

    VastaaPoista