keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Yhteistyötä rakentamassa Etelä-Koreassa


Yhteisöpedagogiopiskelijat Laura Korkeakoski ja Sofia Sormunen raportoivat osallistumisestaan nuorisotyön vaihto-ohjelmaan Soulissa Koreassa.

Saimme mahdollisuuden vierailla Etelä-Koreassa elokuun lopussa viikon kestävällä opintomatkalla. Kokoonpanomme oli neljä 2. ja 3. vuoden yhteisöpedagogiopiskelijaa sekä lehtorimme Sari Höylä. Matkan aiheena oli nuorisotyö ja nuorisopolitiikka.
Matkustimme Souliin, Etelä-Korean pääkaupunkiin 17.8. jossa meitä odotti koordinaattori Korea Youth Exchange Centeristä sekä koko matkan meidän kanssa kulkenut tulkki. Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Park Woongin, Korea Youth Exchange Centerin pääkoordinaattorin, johdolla tulevan viikon ohjelmaan. Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului mm. kulttuuria ja korealaista ruokaa.


 

Korealainen nuorisotyö

Toisena päivänä vierailimme Gender Equality and Family-ministeriössä jossa ministeriön apulaisjohtaja Kim Chi-Soo esitteli meille Eteläkorealaisen nuorisotyön ja nuorisopolitiikan pääperiaatteet. Korean nuorisotyö poikkeaa suomalaisesta nuorisotyöstä paljon ja istunnon päätteeksi saimme mahdollisuuden kysyä kysymyksiä, joita syntyikin runsaasti.

Korealaisen nuorisotyön kolme tärkeintä osa-aluetta ovat nuorisoaktiviteetit, hyvinvointi ja suojeleva/korjaava nuorisotyö. Nuorisoaktiviteetteihin kuuluvat taide, kulttuuri, vapaaehtoistyö, kerhotoiminta urheilu ja vapaa-ajan toiminta. Hyvinvointipalveluihin kuuluvat vuorokauden ympäri toimivat neuvontapalvelut niin koulussa että puhelimitse. Koreassa keskitytään enemmän nuorten kehittämiseen kuin ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön; suojelevan nuorisotyön piiriin kuuluu ennemminkin jo ongelmiin joutuneiden nuorten auttaminen.
Viikon aikana vierailimme muun muassa Suomen suurlähetystössä jossa saimme lisää tietoa lähetystön toiminnasta ja diplomaattityöstä.

 

Seikkailukasvatusta ja kulttuuria

Teimme myös matkan Pyeongchangin kaupunkiin jossa sijaitsee yksi Korean kansallisista nuorisokeskuksista, Pyeongchang National Youth Center of Korea. Kyseinen nuorisokeskus keskittyy seikkailukasvatukseen ja kurssimuotoisten koulutusohjelmien järjestämiseen nuorisotyöntekijöille. Valitettavasti keskuksessa ei ollut vierailumme aikana nuorisotoimintaa joten kuva kyseisen keskuksen toiminnasta jäi melko suppeaksi.

Loppuviikosta tutustuimme erilaisiin kulttuurikohteisiin, kuten Korea Job Centeriin, jossa nuoret voivat kokeilla eri ammatteja käytännön työn kautta (esimerkiksi ruoanlaittoa ja sähkötöitä), SK Telecomiin jossa esitellään pitkälle kehittyneen teknologian tuotteita, vierailimme kansallismuseossa ja näimme ihmisvilinää ja tavarapaljoutta Namdaeumun ostosalueella. Tapasimme myös osan Suomeen syyskuun lopussa vastavierailulle saapuvista korealaisista nuorista.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Ministry of Gender Equality and Family of Korea rahoittivat ja toteuttivat vaihto-ohjelman. Käytännön järjestelyt olivat erinomaisesti suunniteltu ja olimme tyytyväisiä matkaan, vaikkakin vierailun painopiste tuntui olevan enemmän Korean kulttuuriin kuin nuorisotyöhön ja – politiikkaan tutustumisessa. Koordinaattorimme ja tulkkimme vastasivat kuitenkin onnistuneesti nuorisotyötä koskeviin kysymyksiin omien kokemuksiensa pohjalta. Heidän vastaustensa perusteella saimme realistisen kuvan korealaisten nuorison arjesta ja siitä, kuinka vahvasti se painottuu opiskeluun jolla tähdätään hyvän työpaikan saamiseen. Ainoa keino selviytyä korealaisessa yhteiskunnassa on kouluttua akateemistesti ja tehdä uraa.

Toivomme että korealaisten vastavierailu Suomeen syyskuun lopulla tulee olemaan yhtä onnistunut! 


Teksti: Laura Korkeakoski
Kuvat: Sofia Sormunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti