maanantai 28. helmikuuta 2011

Osaajien kohtaamisia

Aamu TKI-Akselissa –tekstissään Johanna viittasi Osaajat kohtaavat –tapahtumaan valmistautumiseeni. Nyt helmikuun lopussa tapahtumat ovat onnellisesti takana ja tapahtumien tuoreena mielessä olleessa onkin hyvä aika tehdä pieni yhteenveto tapahtumista.

Erilaisia ura- ja rekrytointitapahtumia järjestetään eri puolella Suomea tämänkin vuoden aikana. Yleisesti ottaen tapahtumien tarkoitus on saattaa yhteen opiskelijat, työnhakijat ja työnantajat. HUMAKin Keski-Suomen kampusten yhteinen ponnistus ura- ja rekrytointitapahtumien suhteen vuonna 2011 on ollut osallistuminen Osaajat kohtaavat –tapahtumasarjan järjestelyihin. Yksin tätä työtä ei ole tarvinnut tehdä, sillä tapahtumien suunnitteluun ja tuotantoon on osallistunut laaja joukko alueen toimijoita: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, koulutuskuntayhtymä ja yliopisto sekä Keski-Suomen liitto ja Business Arena Oy.

Työnantajien kohtaamisen lisäksi tapahtumissa oli mahdollisuus uraohjaukseen ns. Urakahvilassa. Urakahvilassa tarjolla oli mm. alkupalana harjoittelun ja lopputyön rooli työllistymisessä, pääruokana opintojen rahoitukseen, työnhakuun ja oman osaamisen tunnistamiseen liittyviä teemoja sekä jälkiruokana polut unelmatyöhön ja yrittäjyyteen.
Urakeskusteluista osa oli lyhyitä, osa hyvinkin syvällisiä ja pitkäkestoisia. Tyypillistä keskusteluille on se, ettei uraohjaaja voi – eikä hänen kuulukaan – antaa yksiä oikeita vastauksia, vaan toimia nuorelle oman pohdinnan peilinä, kuuntelijana, kenties vinkata erilaisista mahdollisuuksista ja tietolähteistä. Tarve keskustelulle näyttää olevan todellinen, sillä yhden noin 5-6 tuntia kestävän tapahtuman aikana keskusteluja käydään jopa satoja.

Urakeskusteluiden yhteydessä nousi esille, kuinka paljon osaamista ja potentiaalia nuorissamme on. Joskus oman osaamisen havaitseminen ja tunnistaminen saattaa kuitenkin olla haastavaa. Joskus taas pulmana on se, että oma osaaminen ja koulutuksen tarjoamat valmiudet näyttäytyvät kovin kapea-alaisina ja kun tie unelmatyöhön tai –harjoitteluun ei auennutkaan ensimmäisellä tai vielä toisellakaan yrittämällä, saattaa muiden vaihtoehtojen havaitseminen olla vaikeaa . Toivon nuorille uskallusta kokeilla vaihtoehtoisiakin polkuja, yli toimiala- ja sektorirajojen. Työ- ja harjoittelupaikkojen hakemisessa kannattaa olla avoin erilaisille vaihtoehdoille ja olla rohkea: vanhan sanonnan mukaan ”ei kannata pitää kynttilää vakan alla”. Ura- ja rekrytointitilaisuuksissa työnantajat ovat esittäytymässä, suuri osa myös todella rekrytoimassa työntekijöitä erilaisiin tehtäviin ja työsuhteisiin ja näin ollen tapahtumien hyödyntäminen kannattaa. Ja jos juuri tällä kertaa ei työtä löydy, kertyy ainakin hyvää kokemusta oman osaamisen markkinoinnista.

Osaajat kohtaavat –tapahtumakonseptin kehittäminen jatkuu edelleen helmikuun tapahtumaryppään jälkeen ja jotain uutta seuraa mahdollisesti vielä kuluvan kevään aikana, viimeistään ensi syksynä. Toivottavasti yhä suurempi osa myös HUMAKin opiskelijoista löytää tapahtumat ja hyödyntää niiden mahdollisuuksia erilaisiin kohtaamisiin aktiivisesti!

Kirjoittaja on Minna Rajalin, joka työskentelee ESR-rahoitteisessa ura- ja rekrytointipalveluita kehittävässä KORSI (Korkeakoulujen osaaminen Keski-Suomen hyväksi) –hankkeessa ja on työssään osallistunut Osaajat kohtaavat –tapahtumakonseptin kehittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti