perjantai 11. maaliskuuta 2011

Opiskelijana opiskelijatiimissä

On tiistai keskipäivä. Ympäriltäni kuuluu hälinää, melua ja melskettä. Olen HUMAKin opiskelijatiimin tiloissa ja latinki on juuri alkamassa. Osuuskunta Luovatronin pojat keskustelevat mahdollisista yhteystyökumppaneista ja Intuitio Ny suunnittelee hiihtolomatapahtumaa lapsille. Nyt herää kysymys, mikä opiskelijatiimi ja missä se toimii, eikö vain?

Olen ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija HUMAKin Äänekosken kampukselta ja suoritan Viestinnän ja markkinoinnin perusteet – opintojaksoa harjoitteluna Jyväskylässä kansalaistoiminnan keskuksen yhteydessä toimivassa Tutkimus-, Kehittämis- ja Innovaatiokeskus Akselissa (TKI-HUMAK Akseli). Harjoittelussa tehtäviini kuuluu muun muassa opiskelijatiimin hakumarkkinointi, viestinnän kehittäminen ja järjestö ja nuorisotyön uutiskirjeen taittaminen.

Kuulin opiskelijatiimistä ensimmäisen kerran heti syksyllä 2009, kun aloitimme opinnot Äänekoskella. Tiimin valmentaja-lehtori Tero Lämsä kävi pitämässä aloittavalle ryhmälle tunnin mittaisen infon tiimistä, jonka jälkeen päätin hakea tiimiin heti seuraavana vuonna. Miksi? Toivon omistavani oman yrityksen ”isona” ja mikä olisi paras tapa harjoitella yrittäjyyttä turvallisissa olosuhteissa, kuin opiskelijatiimi. Opin parhaiten tekemällä ja kokemalla ja tiimissä se onnistuu. Samalla voin suorittaa muita opintoja eteenpäin harjoitteluina ja projekteina.

HUMAKin opiskelijatiimissä opiskellaan aina yhden lukuvuoden ajan kerrallaan 14 opiskelijan voimin. Lukuvuoden alussa opiskelijat ideoivat pienryhmissä liikeidean, jota lähtevät toteuttamaan NY-yrityksen kautta. Toimintaan kuuluu 1-2 kertaa viikossa pidettävät tiimivalmennukset eli latingit. Tiimin ideana on, että opiskelijalla on valmiudet oman yrityksen perustamiseen valmistumisen jälkeen. Se ei kuitenkaan edellytä sitä. Jotkut haluavat vain kokeilla käytännössä, mitä yrittäjyys on, mutta keskittyä kuitenkin pääasiallisesti muihin opintoihin. Toiset ottavat tiimistä kaiken irti, jotta voisivat hyödyntää oppejaan tulevaisuudessa. Tiimiin voivat hakea kaikki HUMAKin 2.-4. vuoden opiskelijat. Esimerkiksi tämän vuoden tiimissä on opiskelijoita Jyväskylän, Äänekosken, Nurmijärven ja Kuopion kampuksilta. Opiskelijalla täytyy olla opinnot ajan tasalla ja halu ja motivaatio yrittäjäksi.

Minulla ja kahdella muulla opiskelijalla on jo syntynyt liikeidea, jota haluaisimme lähteä toteuttamaan tiimissä. Jos pääsemme toteuttamaan ideaa, voimme yrityksemme pyörittämisen ohella tehdä yhteisöpedagogin ammatillisten opintojen harjoittelun.

Kirjoittaja on Susanna Luukinen, joka on aloittanut opiskelut Äänekosken kampuksella Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelmassa syksyllä 2010. Hän haaveilee opiskelusta opiskelijatiimissä lukuvuonna 2011-2012 TKI-HUMAK Akselissa Jyväskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti