keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Rasisminvastaista teemaviikkoa Joensuussa

Kerron seuraavassa projektiopinnoistani ja harjoittelusta Punaisella Ristillä Savo-Karjalan piiritoimistolla. Olen työskennellyt siellä tammikuun alusta rasisminvastaisen ja monikulttuurisen työn parissa. Projekti-idea on lähtöisin SPR:n toiminnasta, kulttuurien kohtaamisen tarpeesta paikkakunnalla. Tartuin tilaisuuteen, sillä olen erityisesti kiinnostunut kansainvälisestä ja monikulttuurisesta toiminnasta.

Projektini liittyy Matkalla monikulttuuriseen yhteisöllisyyteen – kehittämisryhmän toimintaan. Ryhmän kokouksen kautta tapasin ensin työvalmentajani ja sen jälkeen teimme suunnitelman projektiopintojeni yhdistämisestä SPR:lle. Työvalmentajani työaluetta on monikulttuurisen toiminnan kehittäminen Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

Työhön kuuluu rasisminvastaisen viikon ohjelman suunnittelu ja valmistelut viikon ajalle; tapahtumia monikulttuurisen toimintakeskukseen, keskustan alueelle ja kouluille. Toimintaa ovat SPR:n omat toimintamuodot kuten ennakkoluuloista luopuminen, maahanmuuttoa koskettavan vaalipaneelin ohjelma ja tiedottaminen viikon tarkoituksesta. Rasisminvastaisen viikon toteutus huipentuu tapahtumiin eri puolilla kaupunkia ensi viikolla (viikko 12).

Ehdottomasti mielenkiintoisin tapahtuma tulee olemaan vaalipaneeli, jossa pääsee kuulemaan ehdokkaiden maahanmuuttoon liittyviä näkökulmia ja jossa itse olen mukana tuottamassa ohjelmaa väliajalle. Osan työajastani vietän Joensuun monikulttuurisessa toimintakeskuksessa Vatakassa, jossa tapaan päivittäin maahanmuuttajia. Tapahtumissa ja toiminnoissa SPR:llä maahanmuuttajat ja suomalaiset pyritään saamaan osallistumaan yhdessä lyhytkestoiseen kansalaisjärjestön toimintaan ja toivomme että he haluavat jatkaa mukana myöhemminkin.

Alkuun iso osa projektityöskentelyäni oli valmistella ideaa lanseerata vasta suomennettua henkilötiedustelupeliä Joensuussa ja lähialuilla. Henkilötiedustelupeli on roolipeli, jossa kaikki osallistujat saavat kokea, millaista olisi olla epätietoisessa asemassa ja etsiä kadonneita omaisiaan. Henkilötiedustelupelin kautta tarjoamme lisää tietoa humanitaarisesta oikeudesta. Projektini yhtenä perusideana on järjestää ”tietoiskutapaamisia”, joissa pelin avulla lisätään yleisön tietoa ja keskustelua aiheesta.

Levitämme tätä tietoa erilaisille ryhmille, kuten Punaisen Ristin paikallisosastoille, opiskelijaryhmille ja maahanmuuttajille. Osallistujien kanssa tehtyjen harjoitusten ja pelien kautta olen saanut uusia ideoita, suunnitellut ja muokannut menetelmiä järjestön ja tietysti omaan tulevaan käyttöön.

Sopivasti haastetta on tarjonnut se että olen päässyt mukaan paikallisosastoihin pitkäaikaisten järjestötoimijoiden ja vapaaehtoisten pariin ja lisäksi esittelemän toimintaa uusille ihmisille, esim. ammattikorkeakouluihin. Koen olevani vielä aika uusi järjestössä ja pitämieni esittelyjen kautta olen saanut itselleni entistä vahvemmat perustiedot. Tapaamisiin valmistautuminen on aina erilaista, koska paikallaolijoista ei ole etukäteen tarkkaa tietoa. Esittelyä voi joutua muokkaamaan vielä paikan päällä. Työtehtävät ovat olleet vaihtelevia, toimistotyöstä paikallisosastojen tapaamisiin ympäri maakuntia. Olen tavannut paljon järjestön omia ja yhteistyökumppanien toimijoita työni aikana. Olen kokenut liikkuvan työtavan itselleni sopivaksi ja mielenkiintoiseksi.


Kirjoittaja Sanni Soininen opiskelee Humanistisessa ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta ja tekee kansainvälisen ja monikulttuurisen toiminnan kehittämisen projektia rasisminvastaisen ja monikulttuurisen työn parissa Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirillä Joensuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti