maanantai 26. maaliskuuta 2012

Aikuisopiskelijan arki - töitä, opintoja ja aikatauluja

Tervehdys täältä eteläisestä Suomesta. Olen aikuisopiskelijana HUMAKissa kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelmassa 2011- 2012. Hain opiskelemaan yhteisöpedagogiksi Tornion kampukselle keväällä 2011 ammattikorkeakoulujen yhteishaussa kahdesta syystä: olen järjestötyön aktiivinen toimija ja halusin opiskelemaan kotiseudulleni Pohjois-Suomeen. Ilo oli ylimmillään, kun valintakokeiden tulokset tulivat – YES, pääsin!

Syksyllä ensimmäisten lähiopetusjaksojen innostus kääntyi vähitellen realismiksi. Muistan, kun syksyn auringonpaisteessa huomasin havahtuvani ajatukseen: ”Täällä kilpaillaan vain itsensä kanssa.” Toinen hyvä opintoja ohjaava ajatus on ollut: ”Teen opintotehtävät annettuun aikarajaan mennessä”. Jälkimmäisestä olen joutunut valitettavasti hieman joustamaan sairastamisesta aiheutuneiden työruuhkien takia.

 Aikuisopiskelijan arki onkin täynnä tiivistä elämän sykettä ja sukkulointia eri roolista toiseen kotona, työpaikalla, lähiopintojaksoilla ja etäopiskelussa. Oman haasteensa tuovat pitkien opiskelumatkojen aiheuttamat kustannukset ja aikatauluhaasteet. Nämä asiat on hyvä huomioida jo riittävästi etukäteen, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä.

Päämäärään mennään kuitenkin etappi kerrallaan. Sinne pääsemistä helpottavat realististen aikataulujen asettaminen ja niiden pitäminen, perheen tuki, sitoutuminen opiskeluun ja opintoryhmältä ja työpaikalta saatu tuki. Aikuisopiskelijan suurena tukena on vahva työelämän tuntemus sekä eletty elämä.  Näistä nousevat kokemukset ja vahvuudet auttavat asettamaan opiskeluajan haasteet omaan mittakaavaansa.

Aikuisopiskelijan on lisäksi hyvä olla itselleen armollinen: aina ei lopputulos ole paras mahdollinen, joten riittänee kun on tehnyt parhaansa.

Työkiireideni helpotettua vuodenvaihteessa päättyneeseen työsopimukseen, on aika toteuttaa kolmas opintoja ohjaava ajatus: ”Tee päivitetty lukujärjestys”.  Sitä ennen pakkaan kuitenkin matkalaukkuni ja otan selvää huomisen aikatauluista – juna kulkee taas, on sillä suunta tuonne pohjoiseen. Tällä kertaa Tornion kampukselle ja vuoden ensimmäisiin lähiopintoihin.

Teksti: Tuula Lindgren, kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma, HUMAK Tornio

1 kommentti:

  1. Olet niin oikeassa tuossa aikataulutuksessa. Kymmenen vuotta sitten aloitin itse vastaavat opinnot eikä homma olisi hoitunut ilman perheen tukea ja kunnollista aikataulutusta. Tsemppiä sinulle Tuula opinnoissasi! Lähipiirissäni on muutaman vuoden kuluttua minun lisäkseni toinenkin yhteisöpedagogi. Kuuluuko sinun opintoihin vielä työssäoppimisjaksoja? Uskon, että meidän työpaikalla löytyisi sopivia tehtäviä, esimerkiksi vastikään alkaneissa maahanmuuttajien uravalmennuksissa olisi haastavaa käydä testaamassa osaamistaan, vai mitä? Ethän vielä ole ehtinyt aivan valmiiksikaan? terv. Maria

    VastaaPoista