keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Aikuisena yhteisöpedagogiksi: Tavoitteena tutkinto, uusin ammattitieto ja itsensä kehittäminen


Kokemusten jakaminen toisten kanssa ja oman osaamisen laajentaminen on tärkeätä, kun ihminen jatkaa aikuisena opintojaan. Ryhmän henki on merkittävä opiskelumotivaation lisääjä. Näin on ainakin Nurmijärven kampuksella tänä syksynä aloittaneessa aikuisopiskelijaryhmässä. Yhteisöpedagogiksi (AMK) opiskellaan yhdessä, hyvässä yhteishengessä, yhteisössä, joka luonnehtii itseään seuraavasti: avoin ja positiivinen, vuorovaikutteinen, toisilta oppiva, sitoutunut ja innokas.

Vahva kytkentä työn ja opiskelun välillä


Tutkintoa opiskellaan työn ohella. Monimuoto-opintojen 3-4 päivän mittaiset lähiopetusjaksot pidetään keskimäärin kerran kuukaudessa. Niiden välillä työskennellään itsenäisesti, suoritetaan verkko-opintoja tai harjoitellaan alan työpaikoissa.

Nurmijärven ryhmän työpaikkoja ovat mm. lastensuojelu, järjestöt, kunnallinen nuorisotyö, mielenterveystyö, taideterapia, koulu, työvoimahallinto, seurakunnat, etsivä nuorisotyö.

Järjestötyötä oppimassa


Espoolainen Mikko Kauhanen haluaa laajentaa järjestötyön osaamistaan.

- Olen lastenohjaaja, lisäksi lasten ja nuorisotyön erityisohjaajan tutkintoni on valmistumassa. Mielestäni yhteisöpedagogi (AMK) sopii hyvin täydennykseksi ja monipuolistaa ammattitaitoani. AMK-tutkinnon suoritettuani määräaikainen työni vakinaistetaan.

- Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu hyvällä aikatauluttamisella, kertoo kohta kolmen lapsen isä. Myös kolmivuorotyössä voi päivystyksessä tehdä opiskelutehtäviä.

”Haluan panostaa ennaltaehkäisevään työhön”


Helsingin kaupungilla lastenkodissa työskentelevä lasten ja nuorten erityisohjaaja Tuija Ahola on tehnyt uransa erityisvarhaiskasvatuksessa päivähoidon puolella ja haluaa nyt päivittää tutkinnon ja laajentaa työtehtäviään esim. järjestökenttään.
- Minua kiinnostaa työskentely nuorten kanssa. Harkitsin ensin sosionomiopintoja, mutta haluan panostaa erityisesti ennaltaehkäisevään työhön. Siihen saan yhteisöpedagogiopinnoista hyvät valmiudet. Hyvä, että löysin tämän koulutuksen, joka oli minulle ennestään tuntematon.
Opiskelijat tulevat Nurmijärvelle koko maasta. Ryhmän kaukaisimmat ovat Mäntästä ja Kotkan-Haminan seudulta.

”HUMAK oli ainoa mikä kolahti – yliopiston lisäksi”

Uudet työtehtävät ovat edessä Liisa Länsmansilla. Hän siirtyy Kotkan koulutuskuntayhtymästä Haminan seurakunnan lähetys- ja vapaaehtoistyön sihteeriksi lokakuun alussa.

- Uusi työ vapaaehtoistyön koordinaattorina antaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Voin kehittää työtäni, kertoo Länsmans. – Opetuksessa käytettävät menetelmät ovat sovellettavissa. Aiempaa työkokemusta minulla on lapsi-, perhe- ja nuorisotyössä sekä järjestöissä ja politiikassa. Myös yritysmaailma on ympäristönä minulle tuttu.

- Minulle tärkeitä asioita ovat erilaisuuden hyväksyminen, huolenpito ja humanistis-kristillinen ihmiskäsitys.
Yhteisöpedagogi (AMK) tutkinnon suorittaminen aikuiskoulutuksena kestää aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen.

Tänä syksynä myös HUMAKin Joensuun kampuksella alkoi yhteisöpedagogi (AMK) -tutkintoon johtava aikuiskoulutus. Kevään 2013 yhteishaussa valitaan uusi ryhmä Nurmijärvelle ja Tornioon.

Lisätietoja hakuun tulevista koulutuksista 

Teksti ja kuvat: Tuula Johansson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti