maanantai 1. lokakuuta 2012

Muutoksen rapinaa


Syksy on ehtinyt jo pitkälle. Ulkona on niin harmaata. Pihanurmikolla yksinäinen siili tuhisee tyytyväisenä: lehdet alkavat kertyä nurmikolle sopiviksi keoiksi talven varalle. Siihen on hyvä käydä pienen siilin uinumaan.

Elämä HUMAKin verkostoseinien sisällä on kuitenkin täynnä kuhinaa. Vaikka välissä on kerros ja kolme ovea, yhteisöpedagogi YAMK –opiskelijoiden elämäntäyteiset naurunremakat kaikuvat huoneeseen, jossa istun kirjoittamassa. Dostojevski kirjoittaa houreensekaisesta miehestä, joka kirjoittaa kellarissa. Täällä huoneen ikkunasta näkyy vastapäisen rakennuksen parvekkeille ja asuntoihin. Niissäkin on elämää, riemuineen ja suruineen, makuineen ja tuoksuineen. Pieniä elämänmakuisia ihmisyhteisöjä arjessaan.

Oma työpöytäni on sekainen. Kaksi kuukautta on tehnyt tehtävänsä: paperipinoja, kirjoja ja julkaisuja, kaksi kahvikuppia sekä kaunis kynttilä, jonka yhteistyökumppani toi syksyn pimeyden varalle. Aloitin työni HUMAKiin perustetun järjestötyön yksikön johtajana elokuussa. Jo nyt tämä yhteisö tuntuu ihan kodilta, vaikkakin työsellaiselta. Yhdessä kollegani, nuorisotyön yksikön johtaja Katariina Soanjärven, ja koko nykyisen järjestö- ja nuorisotyön yksikön henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa piirrämme karttaa, jonka mukaan yhteisöpedagogikoulutusta kehitetään HUMAKissa ja valtakunnallisestikin jatkossa.

HUMAKin organisaatiouudistus tuo tulevina vuosina paljon uutta myös HUMAKin yhteisöpedagogikoulutukseen. Koulutusta aletaan järjestää uusilla paikkakunnilla entistä vahvemmissa, monialaisissa yksiköissä. Opinnot tuodaan entistä tiiviimmin alueen työelämän luokse ja niitä kehitetään yhdessä työelämän toimijoiden kanssa. Opetussuunnitelmassa kirkastetaan erilaisiin työelämän tehtäviin rekrytoituvien työkaluosaamista ja toimialan tuntemusta sekä varmistetaan yhdessä työelämän toimijoiden kanssa, että koulutus tarjoaa tämän päivän vaatimusten lisäksi taidot tulevaisuuden työelämän haasteisiin sekä aktiivisen halun ja kyvyn kehittää itse itseä myös tutkinnon suorittamisen jälkeen. Jakautuminen kahteen itsenäiseen yksikköön yhteisöpedagogikoulutuksen sisällä varmistaa entistä tiiviimmät ja luontevammat yhteydet niin järjestö- kuin nuorisotyönkin kentälle siten, että HUMAK on jatkossakin molempien kenttien johtava korkeakouluttaja Suomessa. Tahtotilana on myös, että HUMAK on aina luonnollinen korkeakouluyhteistyökumppani koko Suomessa kaikille, jotka haluavat kehittää järjestö- tai nuorisotyön työelämää ja arkea. Ja yhtä itsestään selvänä tahtotilana on, että me HUMAKin yhteisöpedagogit olemme jatkossakin yhtä perhettä, joka kehittyy ja menestyy yhdessä siinä missä ottaa kehittämishaasteetkin yhdessä vastaan.

Kuten kaikki uudistukset, tämäkin uudistus voi syödä joinakin hetkinä niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin voimavaroja. Arjen keskellä tärkein työ on kouluttaa ja kehittää arjen työelämää tai opiskella sen haasteita kohti. Uudistukseen on varattu hyvin voimavaroja, mutta uudistus vaatii aina myös paljon sisäistä keskustelua, aikaa ja henkistä energiaa. Sitä varten tätä uudistustyötä tehdään yhdessä koko HUMAK-yhteisön kanssa pitkällä aikavälillä. On tärkeä kuulla ja kuunnella, puhua ja tunnustella. Aika yksinkertaisia asioita pohjimmiltaan, mutta hektisen arjen keskelle tuotuina myös sellaisia, joita täytyy muistaa tietoisesti tehdä. Yhteisöpedagogille on luontevaa kehittää yhteisöä ja itse kehittyä osana yhteisöä. Siksi olen niin turvallisin mielin siinä, että me osaamme viedä tämän yhteisen projektimme eteenpäin siten, että lopputuloksena on entistäkin vahvempi HUMAKlainen yhteisöpedagogikoulutus ja yhteisöllisyys.

Niin ja se siili siellä nurmikolla. Se ihastelee pienenpienet silmät loistaen vanhaa pariskuntaa, joka haravoi lehtiä nurmikolla. He katsovat aina välillä toinen toisiaan silmiin sanattomasti. Rakentavat siilille pesää talven varalle, ehkä tietämättäänkin. Pariskunta köpöttelee rinta rinnan pienin askelin eteenpäin nurmikolla. Samalla tavoin toivon meidän kaikkien olevan yhdessä rakentamassa yhteisöpedagogien yhteistä, lämmintä pesää HUMAKissa. Ja minä jatkan kirjoitustyötäni työpöytäni ääressä. Otathan minuun yhteyttä, kun haluat keskustella. Sitä varten minä täällä pohjimmiltaan olen olemassa – ihminen toiselle ihmiselle.


Kimmo Kumlander

Kimmo Kumlander aloitti 1.8. järjestötyön yksikön johtajana HUMAKissa. Aiemmalta taustaltaan hän on muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kielenkääntäjä ja tulkki sekä järjestötyön aktiivi ja ammattilainen suomalaisen järjestökentän eri laidoilta. Ennen siirtymistään HUMAKiin hän työskenteli ammattijärjestö Akavan Erityisalojen kehittämispäällikkönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti