maanantai 6. toukokuuta 2013

Nuorisotyö kohtaa kirjastomaailman


Kaksi HUMAK:in yhteisöpedagogi opiskelijaa Tuomas Rapp ja Saara Makkonen lähtivät koulutyönään mukaan ELY-keskuksen rahoittamaan Palokan aluekirjaston hankkeeseen, jossa luodaan uudenlaista nuorisoystävällisempää kirjastomallia. 

Heidät palkattiin Palokan aluekirjastolle nuorisotyöntekijöiksi ja työtehtäviin on kuulunut kirjaston kehittäminen nuorisoystävällisemmäksi yhdessä henkilökunnan kanssa, kirjaston työntekijöiden koulutus kohtaamaan nuoria, verkostoituminen paikallisten opetus- ja nuorisopalveluiden kanssa ja keskeisimpänä nuorten kohtaaminen ja heidän kanssaan yhteistyössä uuden kirjastomallin suunnittelu. Työtehtäviin on kuulunut kyselyjen tekemistä, laputusta, peliturnausten toteutusta ja nyt suunnitteilla on ohjelmaa tulevalle mediaviikolle ja harrastepäivälle. Opiskelijat toimivat hankkeessa marraskuusta 2012 maaliskuuhun 2013 saakka.



Rapp ja Makkonen eivät olisi ikinä uskoneet päätyvänsä kirjastoon tekemään sosiaalisen vahvistamisen käytäntöjä kehittävän projektin harjoittelua. He ottivat kuitenkin haasteen vastaan ja päättivät lähteä kokeilemaan kykyjänsä aivan uudenlaisessa toimintaympäristössä. He pitävät kirjastoa hyvin mielenkiintoisena ja haastavana työpaikkana nuorisotyöntekijälle, koska nuorisotyön tuleminen osaksi kirjastoja on hyvin uutta Suomessa ja valmiita toimintamalleja ei entuudestaan hirveästi löydy. He pitävät tärkeänä, että juuri nuoret saadaan mukaan kehittämään kirjastoa, koska he ovat tulevaisuudessa tärkein kohderyhmä kirjastopalveluille. Yhteisöpedagogiopiskelijoiden mielestä myös verkostoituminen paikallisten nuorisoalan toimijoiden kanssa on tärkeää kirjastolle, koska heidän avullaan päästään kohtaaman juuri ne nuoret, jotka eivät ole vielä löytäneet kirjaston palveluja omakseen. Rapp ja Makkonen kannustavatkin opiskelijoita tarttumaan uusiin haasteisiin ja hyppäämään välillä itselleen tuntemattomaan työympäristöön oppiakseen uutta.

Saara Makkonen ja Tuomas Rapp ovat suorittamassa sosiaalisen vahvistamisen käytäntöjä kehittävää projektia Palokan aluekirjastolla. He ovat kolmannen vuoden yhteisöpedagogi- opiskelijoita Äänekosken kampukselta.

Teksti ja kuva: Tuomas Rapp ja Saara Makkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti