keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Preventiimin tutustumismatka Tukholmaan


Preventiimi matkusti 23.-25. huhtikuuta 2013 Tukholmaan tutustumaan Ruotsissa tehtävään nuorisoalan ehkäisevään päihdetyöhön ja tapaamaan alan toimijoita. Vuosittain toteutettavat matkat ovat osa Preventiimin toimintaan kuuluvaa lähialueyhteistyötä. Matkalla oli mukana 18 preventiimiverkostoon kuuluvaa toimijaa niin kunnista, oppilaitoksista kuin järjestöistäkin.



C.A.N – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Matkan ohjelma Tukholmassa toteutettiin yhteistyössä C.A.N.in (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) Anna Ranisen kanssa ja yhteistyö toimi oikein hyvin.

Ensimmäisen päivän (23.4) vietimme C.A.N.in tiloissa, jossa saimme kuulla tietoa heidän toiminnastaan, tutkimuksistaan sekä nuorten päihdeasenteista ja päihteiden käytöstä. C.A.N.in toiminta oli hyvin vaikuttavaa ja heillä on vahva valtakunnallinen asema Ruotsin ehkäisevän päihdetyön kentällä. Heidän tehtävänsä on mm. laajojen kyselytutkimusten avulla seurata Ruotsin päihdetrendejä ja nuorten päihteiden käyttöä. C.A.N.illa on myös (tiettävästi) laajin päihdetietouteen keskittyvä kirjasto, joka kieltämättä oli melko vakuuttava. Lisätietoja C.A.N.ista voi käydä lukemassa osoitteessa www.can.se

Sollentuna

Toisen päivän aamupäiväksi matkustimme junalla Sollentunan kuntaan, jossa Annukka Leisti esitteli meille heidän kuntansa palveluita ja malleja, joita heillä toteutetaan nuorten ehkäisevän päihdetyön tiimoilta. Oli mielenkiintoista kuulla miten vakavarainen kunta toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä. Yksi mielenkiintoinen kampanja oli esimerkiksi Tänk om!, jolla pyritään herättelemään vanhempia nuorten päihteiden käytön suhteen. Kampanja löytyy osoitteesta www.tänkom.nu (kampanjan kuvaus löytyy myös suomeksi ylälaiden other languages –linkin kautta).

STAD 

Iltapäivällä pääsimme tutustumaan STADin toimintaan. STAD tutkii ja kehittää ehkäisevää päihdetyötä testaamalla ja arvioimalla erilaisia ehkäisevässä päihdetyössä käytettyjä menetelmiä. STADilla on myös omia kampanjoita ja toimintamalleja. STADissa kuulimme kolmesta eri mallista:
1)   Vastuullisen alkoholitarjonnan ohjelma keskittyy kouluttamaan ravintolahenkilökuntaa vastuulliseen alkoholin myyntiin. He tiedottavat ja kouluttavat mm. yökerhojen ovimiehiä ja myyntihenkilökuntaa tunnistamaan päihtyneen ihmisen ja puuttumaan tilanteeseen. Tästä mallista löytyy lisätietoa ainakin osoitteesta http://www.krogarmotknark.se/site/
2)   Student 13 –kampanja pyrkii vähentämään väkivaltaa ja humalajuomista opiskelijajuhlissa, joita tulevat ylioppilaat järjestävät Tukholman alueella pitkin kevättä. Ohjelma tarjoaa tietoa nuorille ja juhlien järjestäjille, järjestää valvontaa juhlapaikoille ja tekee yhteistyötä juhlia järjestävien tahojen kanssa.
3)   100% ren hårdträning –malli keskittyy dopingin käytön ehkäisyyn ja kampanjoi nuorten parissa, kuntosaleilla tarjoamalla tietoa ja lähestymällä asiaa positiivisesti, ei saarnaamalla aineiden käytöstä. Lisätietoa sivulta http://www.prodis.se/medverkande/stockholms-l%C3%A4n


Alcohol and Drug Prevention among Young

Kolmantena päivänä palasimme C.A.N.in tiloihin, jossa ensimmäiseksi kuulimme Baltian alueen yhteisestä projektista nimeltä Alcohol and Drug Prevention among Youth (ADPY). Projektissa luotiin mukana olleiden maiden (Ruotsi, Venäjä, Islanti, Norja ja Liettua) kuntiin kuntakohtainen päihdestrategia/ohjeistus kartoittamalla ensin alueen tarpeet, resurssit ja haasteet ja sitten tarjoamalla heille selkeitä toimintamalleja.


Tyttöjen päihdetyöhön keskittyvä naistenjärjestö

Viimeisenä kuulimme vielä Leena Harakea KSANista, joka on ruotsalainen päihdetyöhön keskittyvä naistenjärjestö. Leena puhui erityisesti tyttöihin kohdistuvasta ehkäisevästä päihdetyöstä. KSANilla on Bella-projekti, joka keskittyy tyttötyöhön ja jolla on myös kansainvälinen verkosto. Lisätietoa KSANista löytyy osoitteesta www.ksan.se

Matkan aikana saimme hyvän ja monipuolisen kuvan Ruotsissa toteutettavasta ehkäisevästä päihdetyöstä. Ruotsissa nuorten päihdeasenteet ovat muuttuneet vuosien aikana hyvin suotuisiksi ja päihteiden käyttö nuorten parissa on vähentynyt, vaikka ongelmia yhä onkin. Monessa mielessä tuli tunne, että Ruotsissa tilanne on monilta osin hyvin samankaltainen kuin Suomessa ja haasteet ovat samankaltaisia ja voisimme epäilemättä oppia paljon toisiltamme. Matkan aikana luotiin paljon hyviä kontakteja Tukholman toimijoihin ja saatiin hyviä ideoita ja virtaa oman työn toteuttamiseen.

Kiitos kaikille matkalla olleille!

Lisätietoa matkasta ja Preventiimin kansainvälisestä toiminnasta 
Elsi Vuohelaiselta 
elsi.vuohelainen@humak.fi. 

Preventiimin www.sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti