torstai 10. tammikuuta 2013

Badang vaan! Forum-teatterilla ongelmanratkaisuun


Rriiiing, ring, soi työpuhelin. Soittaja näytti olevan työkaverini, joka soitti saman talon sisältä, yläkerrasta. Äänensävystä päätellen piru oli nyt merrassa. Laitoin ompelukoneen valon kiinni ja kangastilkun paininjalan alle ja hiippailin yläkertaan. Työkaverini ilmoitti, että nyt saa luvan riittää nuorison käytös ja että laittaisimme pahimman uhkauksemme käytäntöön. Hankalahan sitä oli painavia sohvia portaisiin mahduttaa, mutta kun olimme uhanneet hilata sohvat pois, mikäli sovittuja sääntöjä ei noudateta, niin ei kai meillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin laittaa rangaistus todeksi. Eikä sillä, mukavat sohvathan ne ovat ja kyllä minulle sopii saada alakertaan löhöilypaikka, jossa nauttia aamukahvia. Tunnelmaa olisi voinut veitsellä leikata. Saatanan natsi, se minä olin ja paskapää, mutta itsepä olivat tilanneet ja minun suustani tuli niitä samoja ärsyttäviä lausahduksia, joita äitini minulle lateli, kun oluen juonnista ja muusta töllöntyöstä olin kiinni jäänyt.

Nuorten aineiden opettaja oli tullut huokaisten ja kulmien alta vilkuillen alakertaan kertomaan, miten mahdoton päivä oli ollut. Me työkaverin kanssa kuuntelimme ja nyökkäilimme ja totesimme, että kyllä, tilanne on päässyt melko huonoksi. Pään aukomista, sovituista tehtävistä luistamista, velttoilua ja lorvikataria, kuorrutettuna pään aukomisella ja tietoisella toisen loukkaamisella. Sitä se oli ja siihen oltiin taas tultu.
Seuraavan päivän aamusta istuimme työkaverini kanssa alas siihen sohvalle, jonka olimme edellisenä päivänä raahanneet nuorten työpajasta pois, portaita alas ja keittiön puolelle. Hellan ääressä hääräili työllistetty nainen puurokattilaa hämmennellen ja korva pitkällä kuunnellen. Viereisestä huoneesta kuului kangaspuiden naukuva valitus. Jotakin oli tehtävä ja tilanne piti ratkaista. Sota oli nyt nuorison kanssa julistettu, mutta päätökseen se oli saatava, mitä nopeammin, sen parempi.

Pohdimme pelin avaustamme. Kenties palaveri opettajien, meidän pajaohjaajien ja vanhempien kanssa? Ei, sillä mitä se koskaan aikaisemminkaan oli auttanut. Tai ehkä hetken, mutta taas saisivat nuoret valitusta osakseen ja huonon ihmisen leiman otsaan, että badang vaan! Silmätikkuja olivat he koululla jo olleet ja sitä he olivat nytkin. Vaikka tiesimmehän me sen, rakkautta vain vailla ja sellaista ihmistä, joka ymmärryksellä vastaan ottaisi ja huomiota ja hellyyttä vailla he olivat. Niin kuin jokainen meistä. Jollakin konkreettisella oli peli ja keskustelu avattava, jollakin sellaisella joka vetoaisi heidän tunteisiin ja saisi pyörän pääkopan sisällä pyörähtämään.

Ja minä ryhdyin miettimään ja hetkessä työkaverilleni jo ehdotin, että kokeilisimme forum-teatteria. Että näyttelisimme tilanteen, jossa on ohjaaja ja nuori ja heidän välillään olisi riita, ja että ohjaaja yrittäisi saada nuorta tekemään jotakin, ja nuorta ei yhtään kiinnostaisi muu kuin niskurointi. Ja sen me teimme. Työkaverini ryhtyi nuoreksi ja yksi nuorista ohjaajaksi ja minä tilanteen ulkopuoliseksi ja muut nuoret saivat antaa vinkkejä ja ehdotuksia. Tiesin, että menetelmä toimii, olinhan päässyt sitä itse Humakissa taide- ja kulttuurikasvatusta opiskellessani kokeilemaan. Nuoret ensin ihmettelivät, että mitä tämä on, oikeastiko meidän ohjaaja esittää nuorta ja oikeastiko se hullu heitti kirjat täysillä päin seinää. Ja oikeastiko tämä tuntuu ohjaajasta tällaiselta ja kyllä, tilanteen voi ratkaista monin eri tavoin.

Ja tunteisiin se vetosi ja näkyväksi ongelman teki ja nuoret itse tilanteen ratkaisivat. Edellisenä päivänä vitun haistattanut poika keksi hiljentyneenä ideoita ja ehdotuksia tilanteeseen ja osasi nimetä miltä kaikista osapuolista milloinkin mahtoi tuntua. Anteeksi pyytelyihin ja halauksiin se loppui ja yhdessä sovimme miten sohvat voisi ansaita takaisin.

Anniina Löytönen, ohjaaja, Honkalampi-säätiö, Kaski työvalmennus Ilomantsi
Hän valmistui yhteisöpedagogiksi (AMK) Humakin Joensuun kampukselta joulukuussa 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti