torstai 24. tammikuuta 2013

Humakista voit hankkia itsellesi oman näköisen ammatin!



Olen iloinen, että muutaman lukion jälkeisen välivuoden jälkeen pääsin pari vuotta sitten opiskelemaan Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Olen havainnut, että Humakista saa juuri sellaiset eväät tulevaisuuden työelämään, kuin itse haluaa. Mielestäni se on suuri rikkaus, sillä vaikka opiskelemmekin pienessä ammattikorkeakoulussa, niin silti oman opintokortin voi täyttää ihan sillä tavalla, kuin itsestä tuntuu hyvältä ja oikealta.

Itse olen tähän mennessä tarttunut muun muassa projektien toteuttamiseen luokkani kanssa sekä opintojakson suorittamiseen harjoitteluna työelämässä heti ensimmäisenä vuonna.

Hyvin monesta kurssista on mahdollisuus valita joko koulussa opiskeltava kontaktimuotoinen opiskelu tai sitten harjoittelu työelämässä. Eli, jos kokee olevansa tekemällä oppija – niin kuin allekirjoittanut itse – niin voi hyvin monta kurssia suorittaa vaikkapa kuntien nuorisotoimella, eri järjestöissä tai vanhain-/päiväkodeissa.
Toukokuun ilta opiston laiturilla. Voimauttavaa valokuvaamista opiskelemassa.

1-vuonna kiinni oman mielenkiinnon mukaisiin kursseihin:

Humanistisen ammattikorkeakoulun tavoitteina onkin tarjota monenlaisia väyliä opiskelijoille. Näistä ensimmäisenä tulee vastaan ensimmäisen vuoden loppupulla orientaatio-opiskelut jossain päin suomea. Itse olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta sekä erilaisista taiteista, erityisesti teatterista. Tulevaisuuden ammattiin olisi siis mahtava liittää sekä kansainvälisyyttä, että taide- ja kulttuurikasvatusta. Kampuksemme ovat kohtalaisen pieniä, mutta mielestäni sekin on pelkkää plussaa. Pienten ryhmäkokojen takia eri teeamaisia orientaatio-opiskeluja ei voida järjestää kaikilla kampuksilla, mikä toisin sanoen tarkoittaa pientä ”vaihto-oppilas aikaa” itse Suomen sisällä aina ennen kesälomaa.

Itse lähdin ensimmäisen vuoden toukokuussa Keski-Suomen Suolahdelta Joensuuhun lukemaan juurikin taide- ja kulttuurikasvatusta. Muita mahdollisuuksia ovat muun muassa seikkailukasvatus, mediakasvatus tai liikunta ja terveyskasvatus. Toukokuussa Joensuun kauniilla kampuksella – joista muuten kaikki ovat luonnon vesistöjen välittömässä läheisyydessä - oli mukava viettää kesän ensimmäisiä lämpimiä päivinä opiskellen soveltavan draaman eri elementtejä suurella pihanurmikolla.

2-vuonna mahdollisuudet kasvavat:

Nyt kun olen siirtynyt toiselle vuodelle, niin entistä enemmän korostuu opiskelun monimuotoisuus. Tällä hetkellä omalta luokaltamme samanaikaisesti muutama opiskelija voi olla harjoittelussa oppimassa jo tulevaisuudessa häämöttävää kurssia, kun opiskelijakaverit ovat tekemässä Jyväskylässä Nuori 2013-nimistä seminaari-/messutapahtumaa. Itse taasen olen vapaajaksolla, sillä saan hyväksi luettua meneillään olevan kurssin, kun lähden maaliskuun alussa 4kk vaihto-opiskelijaksi Tanskan Roskildeen.

Koulussamme kannattaakin pitää silmät ja korvat auki, koska tarjolla on myös paljon mahdollisuuksia, joita meille tarjotaan myös työelämän puolelta. Itse hain vaihtoon Tanskaan, kun juurikin Joensuussa kävi tanskalainen lehtori kertomassa nyt maaliskuussa alkavasta kurssista.

Koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa varten on intranet HumakPro, joka on verrattavissa monen tuntemaan Wilmaan. Useasti HumakProon kautta opiskelijat saavat siis myös työelämästä tarjouksia, joiden kautta voimme päästä uusiin harjoittelupaikkoihin tai vaikka pienemmiksikin jaksoiksi ulkomaille. Muutaman opiskelukaverini ovat olleet muun muassa Portugalissa ja Romaniassa muutaman viikon mittaisella intensiivi-opiskelujaksolla ja tällä hetkellä tiedän kaksi kaveria, jotka tarttuivat Äänekosken 4h-yhdistyksen tarjoukseen ja lähtevät Belgiaan pariksi viikoksi nuorisoporukan kanssa.

Nyt kun olen siis puolitoista vuotta opiskellut koko kolmen ja puolen vuoden periodistani niin olen saanut jo kaikenlaisia mahdollisuuksia ja uskon niiden vielä kasvavan edelleen mitä pidemmälle kuljen opintokorttiani. Erityisen innolla odotan tällä hetkellä tietysti vaihto-aikaa Tanskassa ja tiukka rahan säästäminen onkin jo käynnissä. 

Mikäli  sinua kiinnostaa tulla opiskelemaan juuri sellaista tutkintoa itsellesi, kuin itse haluat, niin suosittelen lämpimästi Humanistista ammattikorkeakoulua ja mitä tahansa sen kolmesta koulutusalasta. Sekä viittomakielen tulkin, kulttuurituotannon sekä etenkin oma yhteisöpedagogi-tutkintoni kohdalla voi itse muokkaamaan omaa opintopolkuaan omien mieltymyksiensä mukaan.

Mirva Rostedt on Äänekosken kampuksen toisen vuoden yhteisöpedagogi-opiskelija.
Hän tällä hetkellä Humakilla harjoittelussa markkinointia tekemässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti