tiistai 8. tammikuuta 2013

Minä päihdekasvattajana


Suomalaista päihdekulttuuria ei voi juuri olla imemättä jo äidinmaidossa, niin voimakas leima on kansainvälisestikin tunnetulla kostealla päihdekulttuurillamme. Päihdekasvattaja pyrkii viestimään päihteiden riskeistä samaan aikaan kun televisiossa luodaan mielikuva alkoholilla saavutetusta hyvästä olosta, joka saa ihmisen leijumaan kattoon. Alkoholin kyllästämässä ristiriitaisessa yhteiskunnassa vanhemmilla on suuri kasvatustehtävä, johon tarvitaan meidän kaikkien tukea. Päihdekasvatus ei kuulu vain jollekin nuorten kanssa toimivalle taholle, vaan kaikille nuoria kohtaaville aikuisille. Päihdekasvatuksen toteuttajina voivat olla esimerkiksi vanhemmat, opettaja, nuorisotyöntekijä, terveydenhoitaja, valmentaja, kaupan kassa tai täysin vieras. Tärkeintä on aikuisen aika ja aito kiinnostus nuoren kuulemiseen, mielipiteisiin, kysymyksiin, pettymyksiin ja näiden asioiden sekä tunteiden pohtimiseen. 

Tiedosta oma päihdekasvattajuutesi

Kysymys kuuluu, miten sinä viitoitat nuoren tietä kohti hyvää elämää? Nuorisotyössä mielletään aikuinen usein esimerkkinä tai roolimallina lapselle ja nuorelle. Olemme aikuisina malleina nuorille halusimme tai emme. Rakennamme jokainen tavallamme yhteiskuntamme yhteistä päihdeilmastoa. Merkityksen tarkasteluun tuo se, mistä viitekehyksestä asiaa tarkastellaan – opiskelijana, oman tulevan ammatin viitekehyksestä, tietyn organisaation palkkalistoilla olevana ammattilaisena, vapaaehtoisena vai kenties yhteiskunnan jäsenenä, vastuullisena aikuisena. Lähtökohtana on, että eri toimijoilla ja aikuisilla on kyky nähdä päihdekasvatus luonnollisena osana omaa tehtävänkuvaa ja työtapaa - osana nuorten kohtaamista.

Yhdessä - yhteistyönä

Vaikuttavaa ja laadukasta päihdekasvatusta tehdään yhteistyössä. Nuori vastaanottaa viestejä päihteistä eri ympäristöissä ja medioissa. Ideaali tilanne on, että nuori kohtaa missä tahansa ympäristössä turvallisen aikuisen, joka viestii päihteistä samalla tavalla kuin muutkin aikuiset - eri kasvuympäristöissä toteutuu kasvatuksellisesti vaikuttava kokonaisviestintä. Yhteiskunnan ollessa jo ristiriitainen, tulee päihdekasvatuksen kokonaisviestinnän olla mahdollisimman selkeää. Toisiko yhdessä toimiminen ja toimintatapojen avaaminen kokonaisuutena jotakin enemmän, yksilölle, yhteisölle tai koko yhteiskunnalle? Voisiko päihdekasvatuksessa olla selvää synergiaa?  

Selvää synergiaa

Preventiimi, Helsingin NMKY:n ja Kirkkohallitus tuottavat yhteisjulkaisun nimeltä Selvää synergiaa – eettisesti kantavaa päihdekasvatusta. Teoksessa avataan kentällä toteutuvia toimintatapoja ja yhteistyön muotoja, joilla toimijat tahoillaan pyrkivät toteuttamaan eettisesti kantavaa päihdekasvatusta. Julkaisu on tarkoitettu nuoriso- ja päihdetyön ammattilaisille, alaa opiskeleville sekä kaikille ehkäisevästä päihdetyöstä kiinnostuneille aikuisille ja vanhemmille.  Teos julkaistaan Nuori 2013 tapahtumassa tammikuussa Jyväskylässä.

Lisää tietoa nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön osaamiskeskuksesta Preventiimistä sekä nuorisoalan ehkäisevästä päihdetyöstä löydät internet -sivuiltamme www.preventiimi.fi. Internet-sivuillemme ilmestyy myös Selvää synergiaa -julkaisun verkkoversio tammikuussa. Julkaisun löydät tammikuussa oheisesta linkistä http://www.preventiimi.fi/preventiimin-julkaisut  

Virpi Ruuska
Kehittäjä
Preventiimi
Nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön osaamiskeskus
TKI-HUMAK Akseli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti