tiistai 15. tammikuuta 2013

Nuorisotyön verkostojen rakentaja: Yhdessä kehittäen syntyy hyvää



Olipa oikein onnistunut tapahtuma, totesi Humakin yliopettaja, Nuorisotutkimusseuran tuore puheenjohtaja Merja Kylmäkoski kuvaillessaan nuorisoalan huipputapahtumaa NUORI2013, joka pidettiin Jyväskylässä 8. – 10.1.2013. Paikalla oli 2579 järjestöjen, kuntien, seurakuntien, työpajojen ja nuorisotutkimuksen ammattilaista. Humak oli näkyvästi esillä tapahtumassa ja vahvisti yhteistyösuhteitaan. Erityiskiitoksen saivat Humakin opiskelijat tapahtuman järjestelyistä.

Etsivän nuorisotyön koulutusta työelämän tarpeisiin


Merja toimi vetäjänä NUORI2013 -tapahtuman työryhmässä, jonka aiheena oli etsivä nuorisotyö. Aihe on ajankohtainen, mikä näkyi tilaisuuden suosiossa.

Humak järjestää Turussa kevätlukukaudella 2013 Etsivän nuorisotyön 10 opintopisteen laajuisen täydennyskoulutuksen, jonka suunnitteluun ja koordinointiin Merja on osallistunut. Idea tuli kentältä ja alusta asti koulutusta suunniteltiin yhteisöllisesti. Etsivän nuorisotyön tekijöitä Kemistä, Turusta, Tampereelta ja Kuopiosta on osallistunut sisällön suunnitteluun. Ja hyvää jälkeä syntyi, iloitsi Kylmäkoski.

Tätä pilottihanketta Humak toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella yhteistyössä Nuorisotutkimusseuran Etsivä nuorisotyö -tutkimushankkeen kanssa. Seuraava etsivän nuorisotyön täydennyskoulutus järjestetään kevätlukukaudella 2014 Helsingissä. Opintoihin haetaan opiskelijoita syksyllä 2013.


Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyötä


Joulukuussa Merja Kylmäkoski valittiin Nuorisotutkimusseuran puheenjohtajaksi. Hän on seuran puheenjohtajista ensimmäinen, jonka päätyö ei ole yliopistossa. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut täydentävät toisiaan nuorisotutkimuksen kentällä.

Meidän alallamme duaalimalli toimii, toteaa tyytyväisenä Merja Kylmäkoski. Ammattikorkeakoulut ovat hyvin edustettuina uudessa hallituksessa, joka valittiin yhdistyksen syyskokouksessa 10.12. 2012. Humakista hallituksessa on Pia Lundbom ja Mikkelin AMK:n nuorisoalan osaamiskeskittymä Juveniasta Jussi Ronkainen.

Nuorten ääntä kuuluviin nuorisotutkimuksen avulla


Nuorisotutkimusseura on vuodesta 1988 edistänyt monitieteistä nuorisotutkimusta. Jäseniksi voivat liittyä nuorisoa tai nuoruutta tutkineet tai tutkimuksesta kiinnostuneet henkilöt. Seuraan kuuluu noin 330 jäsentä.

Puheenjohtajuuskaudellaan Merja Kylmäkoski haluaa erityisesti kehittää yhdistyksen tutkimustoimintaa ja lisätä nuorisotutkimuksen näkyvyyttä. Tärkeä väline tässä on Nuorisotutkimus-lehti, jota Merja pääsee tekemään yhdessä uuden päätoimittajan, entisen humakilaisen Tomi Kiilakosken kanssa.

Kokenut nuorisotutkija


Merja Kylmäkosken ura nuorisotutkimuksen parissa alkoi 2000-luvun alussa. Hänen väitöskirjansa käsitteli poliittista aatehistoriaa. Tutkimusuran ensimmäinen hanke oli nuorisotutkimuksen arviointihanke, joka viitoitti tietä Merjan tulevalle uralle nuorisotutkimuksen parissa. Merjan uusin, nuoria pätkätyöläisiä käsittelevä artikkeli Nomadinen pätkätyö nuoruuden elämänpoliittisena valintana ilmestyy Nuorisotutkimus-lehden numerossa 4/2012.

Humakissa Merja aloitti vuonna 2007, ja hän on kehittänyt yhteisöpedagogikoulutusta mm. luotsaamalla yhteisöpedagogeja järjestö- ja nuorisotyön ylemmässä AMK-tutkinnossa.

Tampereen juna


Vapaa-ajan ongelmia ei yliopettajalla ja puheenjohtajalla ole. Montaa asiaa voi tehdä, kunhan yhteys niiden välillä on olemassa, toteaa Merja.

Merja Kylmäkoski on myös ensimmäinen pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tullut nuorisotutkimusseuran puheenjohtaja. Hän tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta - ihan konkreettisesti - joka aamu.

Arkea elävöittää päivittäinen junamatka Tampere-Helsinki-Tampere. Pitkästä työmatkasta voi ottaa hyödyn ja huvin irti. Sen ovat huomanneet lukuisat ”vakkari-vaunulaiset”, jotka tekevät työtä, vaihtavat kokemuksia, tutustuvat ja verkostoituvat junamatkan aikana. 

Teksti: Tuula Johansson
Kuva: Elina Räihä







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti