torstai 19. huhtikuuta 2012

Mimoilua moniammatillisissa tiimeissä


Nuorten syrjäytyminen yhteiskunnassa on lisääntyvä ongelma ympäri Eurooppaa. Rajat ylittäviä yhteisiä isoja kysymyksiä ovat nuorten syrjäytyminen, alhainen kiinnostus koulutukseen, henkinen huonovointisuus, lisääntynyt kouluväkivalta ja väestömuutokset sekä siitä juontuva monimuotoisuuden lisääntyminen yhteiskunnassa.

MIMO - Moving In, Moving On -hanke vastaa näihin yhteiskunnallisiin haasteisiin kehittämällä taideperusteisia menetelmiä nuoriso- ja sosiaalityön käyttöön. Se haluaa antaa jokaiselle nuorelle mahdollisuuden osallistua ja innostua taiteen tuomista elämyksistä.

MIMOn arvokkaana tehtävänä on lisätä ymmärrystä eri ammattiosaajien välillä ja jakaa eteenpäin yhteistä osaamista. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa moniammatillisen tiimityöskentelyn kehittämistä sekä yhteisten opetuskokonaisuuksien järjestämistä mukana olevien korkeakoulujen opiskelijoille. Suomessa MIMO keskittyy erityisesti olemassa olevien taideperusteisten menetelmien kehittämiseen, dokumentointiin sekä menetelmien levittämiseen ammattilaisten käyttöön.

MIMO-maistiaisia Turusta


MIMO-hankkeen toiminta on jaettu viiteen alueeseen työpakettiin, joista jokainen pureutuu omalta osaltaan hankkeen eri osa-alueiden kehittämiseen. Kokonaisuuksien teemat vaihtelevat aina hankkeen hallinnoinnista harjoittelumahdollisuuksien parantamiseen, pilottityöpajojen järjestämiseen ja toisaalta tutkimusdokumentoinnin kehittämiseen ja hankittujen tulosten levittämiseen.

MIMOn puitteissa Turussa viime kuussa järjestetty seminaari keräsi yhteen hankkeesta kiinnostunutta yleisöä ja sai sen laulamaan, tanssimaan, taiteilemaan, pelaamaan ja kirjoittamaan. Toinen hankkeen aikana järjestetty seminaari esitteli osallistujilleen kouriintuntuvalla tavalla, mitä MIMO on saanut aikaan ensimmäisen toimintavuotensa aikana.

Seminaarissa kuultiin eri alojen asiantuntijoiden puheenvuoroja taideperusteisten metodien soveltamisesta sosiaali- ja nuorisotyöhön. Yhtenä puhujista vaikutti nuorisotutkimusseuran tutkija Tomi Kiilakoski, joka luennoi vakuuttavasti ihmisoikeuksista nuorison näkökulmasta katsottuna.

- Nuorten äänille pitää antaa mahdollisuus tulla kuulluksi. Meidän tehtävämme on luoda kanavat, joiden kautta se on mahdollista tapahtua. Tanssi, laulu, teatteri, valokuvaus ja kirjoittaminen ovat hyviä esimerkkejä tällaisista väylistä, Kiilakoski tiivistää.

Tilaisuudessa julkistettiin myös hankkeen ensimmäinen kirjajulkaisu. Circuit-osuudessa yleisö puolestaan pääsi tutustuman kootusti hankevuoden aikana toteutettuihin projekteihin – nuorten itsensä esitteleminä. Mukana oli muun muassa draaman keinoja käyttävä ”Saa olla selvänä” -päihdevalistuskokonaisuus, jonka prosessissa syntyneestä näytelmästä yleisö sai maistiaisia. Seminaarivieraat pääsivät myös itse kokeilemaan hankkeen puitteissa vuoden kuluessa käytettyjä metodeja kahdeksassa teemoitetuissa workshopissa.

- Hankkeen puitteissa järjestetystä projekteista saatu palaute on ollut innostunutta. Monille työpajoihin osallistuneille nuorille kokemus on ollut ainutlaatuinen ja hyvin merkittävä, kertoo projektikoordinaattori Kari Keuru HUMAKista.
HUMAKin lisäksi hankkeessa mukana olevat yhteistyötahot ovat Turun ammattikorkeakoulu, Viljandin taideakatemia, Von Krahl teatteri, PW Partners ja Turun nuorisoasiankeskus. Hanketta hallinnoi Turun ammattikorkeakoulu.
- Jokainen partneri tuo hankkeeseen mukaan oman mausteensa. HUMAKin rooli on tuoda hankkeeseen edustetuksi nuorisotyön syrjäytymistä ennaltaehkäisevä näkökulma, Keuru kiteyttää.

MIMO ja SOME


Sosiaalisen median hyödyntäminen ja käytön kehittäminen on yksi MIMO-hankkeen keskeisimmistä tavoitteista. Sosiaalisen median välineitä hyödynnetään niin tiedon ja tulosten jakamisessa kuin perinteellisessä viestinnässäkin.

Tutustu MIMOon:
Teksti: Elina Räihä

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti