torstai 19. huhtikuuta 2012

MoSpa – moniammatillisuutta sparraamassa – hanke kehittää Pohjois-Suomen nuorisotyötä


Kehittämis- ja tutkimushanke MoSpa on Humanistisen ammattikorkeakoulun hallinnoima ja toteuttama nuorisotyön kehittämishanke, joka toimii Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Hankkeen tavoitteena on luoda uusia moniammatillisia toimintamalleja nuorisotyön käyttöön jo olemassa olevien hyvien käytänteiden pohjalta. Varsinaisena kohderyhmänä hankkeessa ovat kuntien nuorisotoimien työntekijät ja toissijaisesti heidän monialaisten ja moniammatillisten yhteistyöverkostojen työntekijät.

MoSpa-hanke alkoi jo olemassa olevien moniammatillisten käytäntöjen kartoittamisella ja arvioinnilla yhdessä hankekuntien nuorisotyöntekijöiden kanssa. Kartoituksen pohjalta etsittiin kuntakohtaisia kehittämistarpeita. Tähän mennessä tutkitun perusteella on selvinnyt, että mukana olevat kunnat ovat pohjoisesta sijainnistaan huolimatta taustaltaan ja resursseiltaan erilaisia ja moniammatillisuuden ilmenemismuodot vaihtelevat niissä huomattavasti.

Hankkeen tavoitteita ja toimintaa hankekunnissa on keskeisesti vauhdittanut viime vuonna voimaan tullut Nuorisolain muutos, joka edellyttää että kunnissa on oltava monialainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto. Yhdeksi MoSpan keskeiseksi tavoitteeksi onkin muodostunut toimivien ohjaus- ja palveluverkostojen saaminen hankekuntiin. Hankkeessa pyritään saamaan kuva monialaisen yhteistyön toimintamallista ja toisaalta seurataan ja tuetaan niiden käynnistymistä.

Moniammatillisen nuorisotyön lipunkantaja


Yksi MoSpa – hankkeen keskeisimmistä toimintamuodoista on ollut koulutusten järjestäminen. Sen aikana on organisoitu kolme hankekuntien yhteistä koulutusta ja lisäksi monia paikallisia, hankekuntien tarpeesta nousseita koulutuksia. Koulutusten aiheet ovat olleet monitasoisia, sillä myös yhteistyötä kunnissa tehdään niin strategiatyön kuin erilaisten kohdennettujen teemojen, esim. ehkäisevä päihdetyö tasolla. Myös asiakastason moniammatillisessa työssä nuorisotyöntekijät ovat entistä enemmän mukana ja tarvitsevat välineitä ja rohkaisua tähän työhön. Erityiskysymyksenä koulutuksissa on käsitelty mm. nuorisotyöntekijöiden ammatti-identiteetin vahvistamista.

Koulutusten välillä nuorisotoimen työntekijöitä on sparrattu kehittämään omaa työtään ja pidetty monialaisen ja moniammatilllisen työn lippua korkealla. Hankekuntien toimijoiden mukaan se on ollut tärkeää, sillä arjen työpaineiden ja rutiinien keskellä on ollut pakko varata aikaa myös monialaisen yhteistyön kehittämiseen. Hankekuntien nuorisotoimen työntekijät ovat vastavuoroisesti rikastuttaneet hanketyöntekijöiden kokemuksia nuorisotyöstä monella eri tavalla. Hankkeen toimesta on ohjattu HUMAKin opiskelijoita harjoitteluun hankekuntiin ja tämä on koettu tärkeäksi yhteistyömuodoksi nuorisotoimien ja HUMAKin Tornion kampuksen välillä.

Syksyllä tulokset yksiin kansiin


Lokakuussa 2012 ilmestyvässä hankejulkaisussa esitellään loppuvuodesta päättyvän hankkeen keskeiset tulokset. Teos tulee sisältämään artikkeleita hankekuntien työntekijöiden kokemuksista monialaisen yhteistyöryhmän käynnistymisestä sekä pohdintaa moniammatillisesta työstä nuorisotyöntekijöiden näkökulmasta. Lisäksi julkaisussa esitellään koulun ja nuorisotyön välistä yhteistyötä sekä pohditaan monikulttuurista nuorisotyötä ja käsitellään tyttötyön merkitystä nuorisotyön kentässä.

Pirkko Salo, Projektipäällikkö Mospa-hanke

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti