torstai 23. helmikuuta 2012

”Olen aktivisti niin kauan maailmassa on huolia”

Heikki H. Attila, Marianne Rintala ja Slovenian
koordinaattori Nara Petrovic Tallinnassa.
Vastavalmistuneen yhteisöpedagogi Marianne Rintalan ympäristöteot kestävät vaikka suurennuslasilla tarkastelua. Keväällä 2011 järjestetty Suomi puhtaaksi - päivässä! -ympäristökampanja on yksi esimerkki Rintalan kokonaisvaltaisesta aktiivisuudesta ympäristöasioissa. Rooli hankkeen projektisihteerin kuljetti hänet kansainväliseen World Cleanup -konferenssiin hakemaan harjanvartta pidempää vuoden 2012 siivoustempauksiin.

Suomi puhtaaksi - päivässä! -ympäristökampanja järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2011. Ideana oli kerätä kokoon suuret, koko kansan talkoot ja siivota roskat pois luonnosta yhden päivän aikana. Suomessa kampanjaa lähti ideoimaan pieni joukko luonnonystäviä, mutta tempauksen alkuperäiset juuret löytyvät Virosta, jossa siivottiin talkoovoimin jo 2008. Sen jälkeen mm. Lativa, Slovenia, Portugali, Moldova, Romania ja Liettua ovat siivonneet yhteensä yli miljoonan vapaaehtoisen voimin. Suomessa kampanja onnistui ansiokkaasti: kotimaassa siivosi paraatipäivänä 295 000 ihmistä. Tänä vuonna lähes 100 maata ympäri maailmaa on mukana talkoissa.

Hankkeen projektisihteerin hommassa Marianne pääsi tutustumaan hanketyöntekijän monipuoliseen työkenttään.
- Viestintävastaavana annoin haastatteluita, tapasin yhteistyökumppaneita, hoidin lehdistösuhteita ja tiedotusta sekä vastasin valokuvauksesta, verkkokirjoittamisesta ja sosiaalisen median suhteista. Vapaaehtoiskoordinaattorina rakensin koulutusohjelman ympäri Suomen ulottuvalle vapaaehtoisverkostolle ja hoidin yhteyksiä heihin. Pääsinpä tapaamaan peräti ympäristöministeriä ja presidenttiäkin.
Siivouspäivästä opinnäytteeksi

Talkoiden jäljiltä Marianne oli niin syvällä kampanjassa, että päätti rakentaa samassa imussa opinnäytetyönsä aiheen ympärille. Hän aloitti hommat heti kampanjan loppumisen jälkeen hankkimalla kunnilta, vapaaehtoisilta, ministeriöiltä ja muilta mukana olleilta palautetta kampanjan onnistumisesta.
- Ympäristötietoisuuden kohoaminen on hidasta puuhaa, mutta kunnilta tulleen palautteen perusteella kampanja onnistui erittäin hyvin. Yhä useampi vapaaehtoinen ja koulu lähti mukaan talkoisiin ja jätettä kerättiin isoja määriä. Yksi suurimmista aikaansaannoksista oli yhteistyön lisääntyminen - järjestöt ja kunnat tulivat toisiaan vastaan ja jätefirmat tarjosivat kalustoaan ilmaiseksi tähän lisäkäyttöön.
Sun roska on mun roska

Pääaineenaan HUMAKissa Marianne opiskeli kansainvälisen ja monikulttuurisen toiminnan kehittämistä ja pääsikin hyödyntämään ydinosaamistaan kampanjan puitteissa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tammikuussa 2012 Tallinnassa järjestettiin nelipäiväinen kansainvälinen World Cleanup 2012 -konferenssi. Tapahtuman toi yhteen 200 ihmisistä ympäri maailmaa jakamaan ideoita toteutuneista siivouskampanjoista ja tsempata toinen toisiaan roskatalkoissa. Osanottajia oli ainakin 50 maasta aina Ruotsista Nepaliin, Kanadaan, Azerbaizaniin ja Venäjälle asti. Konferenssissa järjestettiin myös useita workshoppeja ja kuunneltiin asiantuntijoiden puheita mm. Zero Waste-liikkeestä.
"Oli ihanaa nähdä, kuinka luonnon siivoaminen voi yhdistä", Marianne ylistää.

Marianne edusti konferenssissa Suomen siivoustiimiä esitellen, kuinka siivoustalkoot järjestettiin suomalaisittain. Suurin osa osallistujamaista aikoo järjestää siivouksen tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja kaipasi konkareilta vinkkejä.
- Tarkoituksena oli jakaa ideoita ja tsempata maita, joissa siivoaminen on erityisen haasteellista. Kokonsa puolesta tällaisia ovat esimerkiksi Intia, Kiina, Brasilia ja Venäjä. Suomi on maailmalla hyvin tunnettu puhtaudestaan ja kierrätysosaamisestaan, joten pääsin jakamaan neuvoja kaikella ylpeydellä.
Erityisesti Marianne iloitsi nähdessään entisten Jugoslavian maiden keskustelevan yhdessä.
- Oli ihanaa nähdä, kuinka luonnon siivoaminen voi yhdistää! Olisi upeaa nähdä vielä tiimit sekä Israelista että Palestiinasta yhteistyössä.
Talkoillaan

Hanke saa jatkoa tänä keväänä - tällä kertaa kaikki luonnon kannalta yleishyödylliset kampanjat kelpaavat. Talkoilun aiheeksi käy kaikki yleissiivoamisesta perinnemaisemien vaalimiseen. Kevään 2012 talkoot pidetään toukokuun 10. päivä ja koko sitä ympäröivä viikko siivoillaan.
- Palautteesta kävi ilmi, että kunnat toivovat myös muunlaista talkooporukkaa, kuten perinnemaisemien kunnostajia, risujen kerääjiä ja puiden putsaajia sähköjohtojen alta.
Itse aion jatkaa aktiivina niin kauan kuin jollain on tässä maailmassa huolia. Minua inspiroi esimerkiksi ajatus Helsingistä seuraavana Zero Waste kaupunkina San Franciscon tapaan, Marianne kuittaa.

Lisätietoja: www.talkoot.suomipuhtaaksi.fi

Haastattelu: Elina Räihä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti