torstai 2. helmikuuta 2012

Nuorisotyö – mitä se on?

Osallistuin viime viikonloppuna järjestettyyn Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n luottamushenkilökoulutukseen. Itse istun Allianssin nuorisotyön jaostossa Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto – Nuva ry:n edustajana. Jaosto käsittelee nuorisotyöhön liittyviä kysymyksiä ja tekee niihin tarvittavia toimenpide-ehdotuksia.

Viikonlopusta päällimmäisenä mieleeni jäi kysymys siitä, mitä nuorisotyö tänä päivänä on. Emme voi enää määritellä nuorisotyötä kuin olemme sen ennen tehneet. Nykyään nuorisotyön laatu, tarve sekä toimintaympäristö ja –tavat ovat muuttuneet. Nuorisotyö elää ja hengittää jatkuvassa muutoksessa.

Kuinka me voimme vastata tähän haasteeseen? Muuttuva nuorisotyö. Onko se uhka vai mahdollisuus? Itse koen, että tässä on nyt iskun paikka. Nyt voimme yhdessä lähteä rakentamaan nuorisotyöstä sellaista kuin sen tulisi olla 2012-luvulla. Emme voi katsoa asioita samasta perspektiivistä kuin kymmenen vuotta sitten. Meidän on peilattava sitä tähän päivään.

Itse koen nuorisotyön käsitteenä hyvinkin laajaksi enkä osaa tarkasti määritellä, mitä se oikeastaan on. Siitä syystä minusta olikin aivan mahtavaa tavata viime viikonloppuna alan ammattilaisia, joiden kanssa kävin hyviä keskusteluja nuorisotyön luonteesta nykypäivänä. Silti kuulen liian usein toimittavan niin kuin ennen, koska perinnekulttuuri myös nuorisotyössä elää edelleen.

Nuorisokentällä on käynnissä paljon nuorisotyön kehittämishankkeita. Hankkeita on joka puolella, mutta harmillista kyllä rahoituksen loppuessa, myös saavutetut tulokset jäävät junnaamaan paikalleen. Nuorisotyön hankkeistaminen ei ole kestävä ratkaisu ja minusta tuntuu, etteivät hankkeet ole pureutuneet riittävästi siihen, mitä nuorisotyö on ja kuinka se tulisi nykyaikana määritellä.

Vaikken osaakaan määritellä, mitä nuorisotyö on, voin sanoa, että se ei ole enää pelkästään työtä nuorille. Se on myös työtä aikuisille ja muille toimijoille. Nuorisotyö on työtä, jota meidän kaikkien pitäisi tehdä vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Vielä emme ole keksineet riittävän hyviä keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi, mutta uskon, että se tullaan vielä tekemään.

Nyt tarvitaan rohkeutta olla uudistusmielisiä ja avoimia! Jotta voimme rakentaa Suomea ja tätä yhteiskuntaa entistä nuorisoystävällisemmäksi, tarvitsemme jokainen toinen toistamme. Emme tee tätä muutosta yksin. Me teemme sen kaikki yhdessä.


Santeri Lohi on Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto – Nuva ry:n varapuheenjohtaja.

1 kommentti:

  1. Hyvä Santeri, nyt tosiaankin eletään muutoksen aikoja nuorisotyössä! Ihan oikein sanottu, uudistusmieltä tarvitaan nyt ja paljon.
    Terveisin Katri Saukonoja/Kasvatusohjaaja Ammattistartilta :)

    VastaaPoista